auteursrecht voor jou

Als je zelf iets origineels hebt gemaakt, zoals een verhaal, een tekening, een liedje of een vlog, wil jij natuurlijk zelf bepalen wat iemand anders daarmee mag doen. Want jij bent de maker. Daarom is er auteursrecht. Auteursrecht zorgt er voor dat jij als maker mag beslissen wat er met jouw creatieve werk gebeurt.

Hoe krijg je auteursrecht?

Auteursrecht krijg je vanzelf als je iets origineels maakt, zoals een verhaal of gedicht, een foto of een filmpje, een tekening of schilderij. Maar ook een website, een app of een game. Origineel betekent dat je het helemaal op jouw eigen manier hebt gemaakt, dus niet nagemaakt van iemand anders.

Waarom is auteursrecht belangrijk voor jou?

Door het auteursrecht kan jij als maker zelf beslissen wat er met jouw creatieve werk gebeurt. Als iemand anders geld wil verdienen met jouw werk, jouw werk wil veranderen of jouw naam als maker wil weglaten, kan dat alleen met jouw toestemming.

Waar kun je auteursrecht op hebben?

Auteursrecht kun je hebben op iets creatiefs wat je zelf hebt gemaakt. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een verhaal, een tekening, een liedje, een foto of een filmpje, maar ook een app of een game.

Wat mag je doen met werk van anderen?

Het auteursrecht regelt ook dat je op een redelijke manier gebruik kan maken van het werk van anderen, met respect voor de maker. Hier lees je wat wel en niet kan.