Hoe krijg je auteursrecht?

Om auteursrecht te krijgen is geen enkele formaliteit vereist. Je hoeft niets aan te vragen, te deponeren of te registreren en het kost niets. Auteursrecht krijg je automatisch als je een 'werk' maakt op het gebied van letterkunde, wetenschap of kunst.
  • Linktekst
  • Om auteursrecht te krijgen is geen enkele formaliteit vereist. Je hoeft niets aan te vragen, te deponeren of te registreren en het kost niets. Auteursrecht krijg je automatisch als je een 'werk' maakt op het gebied van letterkunde, wetenschap of kunst.
    Een 'werk van letterkunde, kunst of wetenschap' is een ruim begrip. Op een schilderij van een beroemde kunstenaar kan auteursrecht berusten, maar ook op een schets die iemand in een notitieboek maakt. Het maakt ook niet uit of het werk is gemaakt vanwege beroep, hobby of school. Wel moet het origineel zijn. Hoe kleiner de kans dat verschillende mensen onafhankelijk van elkaar (vrijwel) hetzelfde maken, hoe waarschijnlijker het is dat er auteursrecht op de creatie rust. 

    Om misverstanden te voorkomen is het verstandig een © teken, je naam en de datum te zetten onder of bij de dingen die je maakt. Zo is het voor anderen duidelijk bij wie het auteursrecht op het werk ligt.
    © Auteursrecht 2020