Mag ik producten met afbeeldingen van bekende personen erop verkopen?

  • Linktekst
  • Bekende personen, zoals beroemde filmsterren, popartiesten en sporters kunnen vaak zelf geld verdienen met hun afbeelding. Zij hebben dan een zogenaamd portretrecht en hoeven niet zonder meer toe te staan dat anderen hun portret gebruiken om er bijvoorbeeld kleding, ansichtkaarten of andere producten mee te bedrukken.

    Van een 'portret' is al sprake als iemand herkenbaar is afgebeeld. Het gezicht hoeft daarvoor niet eens duidelijk in beeld te zijn, een persoon kan ook te herkennen zijn aan zijn houding of kenmerkende attributen.

    Voor het gebruik van portretten van beroemdheden is dus toestemming nodig van die personen zelf. Denk er ook aan dat de maker van het portret auteursrechten kan hebben, bijvoorbeeld de fotograaf of tekenaar. In dat geval heb je ook toestemming van de maker nodig om het portret te mogen gebruiken.

    Portretrecht geldt in Nederland tot tien jaar na het overlijden van de afgebeelde persoon. Andere landen hebben hun eigen regels, bijvoorbeeld de ‘publication rights’ in de Verenigde Staten, met mogelijk ook andere voorwaarden en termijnen.
    © Auteursrecht 2020