Ik ben exploitant

Door je aan te sluiten bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht heb je niet alleen de mogelijkheid om een geschil over een contract snel en voordelig op te lossen, maar laat je ook zien dat je instaat voor de kwaliteit en redelijkheid van je contracten.
 • Linktekst
 • Eerst even registreren
  Als exploitant dien je je eerst te registreren. Ook jouw brancheorganisatie kan dat voor haar leden doen. Check nu of dit is gebeurd. Zo niet, registreer je vandaag nog. Je hebt dan in geval van een conflict toegang tot een snelle en voordelige oplossing, zodat de exploitatie niet in gevaar komt en de goede relatie met de maker ook voor de langere termijn behouden blijft. Registreren bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht kan hier.

  Voor welke geschillen?
  Je kunt de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht inschakelen als je het met de maker van een door jouw geëxploiteerd werk niet eens bent over de redelijkheid (achteraf) van een in het contract opgenomen vergoeding. Het contract moet dan wel op of na 1 juli 2015 zijn gesloten.

  Ook voor een geschil met de maker over de redelijkheid van een contractuele bepaling of als de maker de exploitatie geheel of gedeeltelijk wenst te beëindigen, kun je naar de Geschillencommissie. Hiervoor maakt het niet uit wanneer het contract is gesloten.

  Wat kost dit?
  De registratiekosten voor exploitanten zijn € 150 per jaar. Als een brancheorganisatie zich collectief aansluit, zijn de registratiekosten ook € 150 per jaar. Voor dat bedrag zijn dan alle leden in één keer aangesloten.

  Wanneer je zelf een geschil met een maker wenst op te lossen via de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht dien je geregistreerd te zijn en betaal je € 150 klachtengeld per geschil. Als dat voor jullie zaak nodig is, is bemiddeling of het laten opmaken van een deskundigenrapport hierbij inbegrepen.


  Laat zien dat je aangesloten bent
  Met het label laat je zien dat je geregistreerd bent bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht en dat je openstaat om een eventueel geschil over het contract langs deze laagdrempelige en ook voor de maker voordelige weg op te lossen. Het label kan je hier downloaden. Het is raadzaam dit ook standaard in je contracten op te nemen, zodat je ook jouw contractpartner hieraan bindt als je van deze mogelijkheid gebruik wenst te maken. Een voorbeeldbepaling vind je hier.

  Informatie in kort bestek
  Alle informatie staat overzichtelijk samengevat in de brochure.

  Naar de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht
  Meer informatie over de registratie, het indienen van een klacht, de voorwaarden en procedure vind je op de website van de onafhankelijke Geschillencommissie Auteurscontractenrecht.


  De zaaksgerelateerde kosten van geschillen bij Geschillencommissie Auteurscontractenrecht worden gefinancierd door de Federatie Auteursrechtbelangen.
  © Auteursrecht 2020